Ο εφησυχασμός της κοινωνίας, η αδράνεια και ο συμβιβασμός είναι η αχίλλειος πτέρνα της δημοκρατίας και των θεσμών της

fb

Διοικητικό Συμβούλιο

 1. Αναγνώστου-Δεδούλη Άρτεμις
 2. Παπακωνσταντίνου Απόστολος
 3. Στασινοπούλου Όλγα
 4. Παπαρρηγοπούλου-Πεχλιβανίδη Πατρίνα

Πρόεδρος: Αναγνώστου-Δεδούλη Άρτεμις, Δρ Νομικής, Γεν. Δ/ντρια Υπ.Εργασίας,Κοιν.Ασφάλισης & Κοιν.Αλληλ

Γεννήθηκε στην Ιστιαία Ευβοίας έγγαμη και μητέρα. Είναι Νομικός, κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων (στο Εργατικό Δίκαιο και στο Δημόσιο Δίκαιο και Κοινωνική Ασφάλιση) και κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στο Δημόσιο Δίκαιο με ειδίκευση στην Κοινωνική Ασφάλιση από το Νομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το έτος 1976 έως σήμερα υπηρετεί στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, όπου διετέλεσε Γενική Διευθύντρια από το 2001 μέχρι το 2005. Το έτος 2006 ανέκτησε, μετά από απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας, τη θέση της Γενικής Διευθύντριας στο Υπουργείο.

Έχει εκδώσει 2 βιβλία και δημοσιεύσει σειρά άρθρων και μελετών σε έγκυρα νομικά και άλλα περιοδικά. Έχει πλούσια διδακτική εμπειρία στο επαγγελματικό της χώρο και διδάσκει στην Νομική σχολή ως επιστημονικός συνεργάτης σε θέματα φύλλου και ισότητας στο προπτυχιακό πρόγραμμα σε θέματα φύλου και ισότητας του ΕΚΠΑ με τίτλο «Θεσμική αποτύπωση της λειτουργίας του φύλου στην Κοινωνική Πολιτική».

Έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά προγράμματα, σε πληθώρα επιτροπών σε ομάδες εργασίας για θέματα κοινωνικής πολιτικής, σε επιστημονικά συνέδρια εσωτερικού και εξωτερικού με ομιλίες, διαλέξεις, σε επιστημονικά forum και επιστημονικές ημερίδες. Έχει πλούσια διοικητική εμπειρία από την συμμετοχή της σε Διοικητικά Συμβούλια Ασφαλιστικών Οργανισμών και Τ.Δ.Ε. καθώς και σε διοικητικό και νομοθετικό έργο.

Στοιχεία Επικοινωνίας:
email: adedouli@otenet.gr

Αντιπρόεδρος: Παπακωνσταντίνου Απόστολος, Δρ. Νομικής, Δικηγόρος

Ο Απόστολος Παπακωνσταντίνου είναι Διδάκτωρ Συνταγματικού Δικαίου και Δικηγόρος στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στον Άρειο Πάγο. Σπούδασε Νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Πολιτικές Επιστήμες και Δημόσια Διοίκηση στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Έχει διδάξει επί σειρά ετών Δημόσιες Πολιτικές, Διακυβέρνηση, Συνταγματικό Δίκαιο, Θεμελιώδη Δικαιώματα και Διοικητικό Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο Πειραιά (Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών), στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο καθώς και στην Ανώτατη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας. Είναι μέλος Σ.Ε.Π. στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Ως Δικηγόρος εξειδικεύεται ιδίως στο Διοικητικό Δίκαιο, στο Συνταγματικό Δίκαιο, στο Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Δίκαιο, στο Δίκαιο Περιβάλλοντος, στο Δίκαιο Δημοσίων Έργων, στο Δημοσιουπαλληλικό Δίκαιο και στο Δίκαιο Κοινωνικής Ασφάλισης, ασχολείται δε ιδίως με υποθέσεις ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Στρασβούργο) και του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Έχει δε αναλάβει σειρά σημαντικών υποθέσεων στους τομείς αυτούς. Διατέλεσε ειδικός νομικός σύμβουλος στο Πολιτικό Γραφείο του Υπουργού των Εξωτερικών (1999-2002), καθώς και στο Γραφείο του Γενικού Γραμματέα Διοίκησης και Οργάνωσης του ίδιου Υπουργείου (1999). Επίσης διατέλεσε προϊστάμενος των Νομικών Υπηρεσιών του Ομίλου εταιριών συμφερόντων Δ. Κοντομηνά. Είναι ιδρυτής του Δικηγορικού Γραφείου «Δρ. Απόστολος Παπακωνσταντίνου και Συνεργάτες», οδός Πατριάρχου Ιωακείμ 30-32, Κολωνάκι, Αθήνα. Σήμερα είναι εταίρος στη Δικηγορική Εταιρεία με την επωνυμία: «Απ. Παπακωνσταντίνου – Ελ. Κουτσιμπού – Γ. Κατρούγκαλος και Συνεργάτες», που εδρεύει στην Αθήνα, οδός Πατριάρχου Ιωακείμ 30-32, Κολωνάκι. Είναι νομικός σύμβουλος μεγάλων ημεδαπών και αλλοδαπών εταιρειών και επιχειρηματικών Ομίλων καθώς και νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και σειράς Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, Δήμων και Κοινοτήτων. Έχει συγγράψει σειρά επιστημονικών μονογραφιών και δεκάδες άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά. Σημαντικότερες μονογραφίες: 1. Κοινωνική Δημοκρατία και Κοινωνικό Κράτος Δικαίου κατά το Σύνταγμα του 1975/1986/2001, εκδ. Αντ. Ν. Σάκκουλα, 2006, σ. 1440. 2. Το κοινωνικό δικαίωμα στην υγεία. Συνταγματικά θεμέλια, 2005, εκδ. Αντ. Ν. Σάκκουλα, σ. 128. 3. Το «πολίτευμα» της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θεσμικές μεταρρυθμίσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση: προβλήματα και προτάσεις, 1996, εκδ. Αντ. Ν. Σάκκουλα, σ. 164. 4. Κράτος και διεθνές δίκαιο. Η συνταγματική διαρρύθμιση των σχέσεων εσωτερικού και διεθνούς δικαίου, 2001, εκδ. Αντ. Ν. Σάκκουλα, σ. 441. 5. Ζητήματα Δημοσίου Δικαίου. Από τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας (2000-2001). Κείμενα αποφάσεων – σχολιασμός – ευρετήρια, 2002, εκδ. Γ. και Π. Μεντζελόπουλος, σ. 244. Το έτος 1995 βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών με το βραβείο της Τάξεως των Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών για το συγγραφικό του έργο.

Είναι Διευθυντής του νομικού περιοδικού «Επιθεώρηση Δημοσίου Δικαίου και Διοικητικού Δικαίου» και μέλος σημαντικών επιστημονικών ενώσεων και οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών. Είναι Πρόεδρος του Ομίλου Πολιτικού Προβληματισμού για την Κοινωνική Δικαιοσύνη και τον Δημοκρατικό εκσυγχρονισμό και Αντιπρόεδρος της Ένωσης για την Προάσπιση των Κοινωνικών Δικαιωμάτων.

Στοιχεία επικοινωνίας:
Πατριάρχου Ιωακείμ 30-32, Τ.Κ. 10675, Κολωνάκι -Αθήνα,
τηλ. 210-7222007, κιν. 6974021840, fax: 210-7222182.
E-mail: apapaconstantinou.law@gmail.com
website: www.apapaconstantinou-lawfirm.gr

 

Σύμβουλος: Στασινοπούλου Όλγα
Αναπληρώτρια Καθηγήτρια
Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών
Λεωφ. Συγγρού 136, 17671, Αθήνα.
Τηλ. 010 9201752, , 9291036
FAX 010 9221222
Email olstasi@yahoo.gr

ΣΠΟΥΔΕΣ

– Νομική Σχολή , Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πτυχίο Νομικής 1968.
– Πανεπιστήμιο Εδιμβούργου Σκωτίας, Σχολή Κοινωνικών Επιστημών, Τμήμα Κοινωνιολογίας, MSc. In Sociology , 1972
– Κολέγιο της Ευρώπης, Μπρύζ Βελγίου, Δίπλωμα Ανωτέρων Ευρωπαίκών Σπουδών, 1972
– Πανεπιστήμιο Εδιμβούργου Σκωτίας, Σχολή Κοινωνικών Επιστημών, Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης, PhD. In Social Administration, 1984.

Ξένες Γλώσσες: Αγγλικά,(άρτια) Γερμανικά και Γαλλικά (λειτουργικά).

ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΕΡΓΟ

– Πανεπιστήμιο Εδιμβούργου – Extra Mural Department- Οικιστική Πολιτική και Δικαιώματα Πολιτών. 1977-78.
– Αμερικανικό Κολέγιο DEREE, Λέκτορας στο Τμήμα Κοινωνιολογίας, 1982-84.
– ΤΕΙ Πάτρας, Σχολή ΣΕΥΠ, Εκτακτη Επίκουρη Καθηγήτρια στην Κοινωνιολογία, 1984-85.
– ΤΕΙ Αθήνας, Σχολή ΣΕΥΠ , Τμήματα Βρεφονηπιοκόμων και Εποπτών Υγείας- Εκτακτη Επίκουρη Καθηγήτρια στην Κοινωνιολογία, 1985-86.
– Πάντειο Πανεπιστήμιο , Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης Λέκτορας σε θέματα Κοινωνικής Διοίκησης και Κοινωνικής Συμμετοχής, 1986-90.
– Πάντειο Πανεπιστήμιο, Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Επίκουρη Καθηγήτρια, 1991-1996 και Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στη Κοινωνική Πολιτική, από το 1996 μέχρι σήμερα.
– Από το 2005 Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο νέο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής
Του Παντείου Πανεπιστημίου.

Ειδικότερα

Εισαγωγή στη Κοινωνική Πολιτική, Θεωρίες της κοινωνικής Πολιτικής και του Κράτους Πρόνοιας, Φύλα και Κοινωνική Πολιτική, Κοινωνική Πολιτική και Τοπική Αυτοδιοίκηση, Δομή και Λειτουργία των Κοινωνικών Υπηρεσιών,
Τρίτος Τομέας, Εθελοντισμός και Κοινωνική Πολιτική.

Σεμινάρια κατάρτισης και Μεταπτυχιακή διδασκαλία

-Ταχύρυθμα Σεμινάρια επιδοτούμενα από την Ε.Ε. , σε συνεργασία με το Πάντειο Πανεπιστήμιο, το Ινστιτούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου, τη Γ.Γ. Νέας Γενιάς, Την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α.) τη Γ.Γ. Λαϊκής Επιμόρφωσης, το ΙΝΕ /ΓΣΕΕ, τον Εθνικό Οργανισμό Πρόνοιας.1987 – 2006.

-Πρόγραμμα ERASMUS, ‘First European School in the History of Social
Policy» Bielefeld, Germany, 1989.
-Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας
Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Κοινωνική Μεταβολή, Διαστάσεις κοινωνικής
Πολιτικής και κοινωνικής Ανθρωπολογίας», από το 2002-2005.
Υπεύθυνη για τα μαθήματα:
* Ζητήματα Θεωρίας και Εφαρμογής της Κοινωνικής Πολιτικής και
* Τρίτος Τομέας και Απασχόληση.
Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Μεθοδολογία και Εφαρμογές στην Κοινωνική Πολιτική» , 2006 –
Υπεύθυνη για το μάθημα: «Κοινωνική οικονομία και εφαρμογές στην απασχόληση».
-Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, 2000-2002
* Διδασκαλία σε θέματα Κοινωνικής Πολιτικής στο Τμήμα Κοινωνικής
Διοίκησης.

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ

– ΕΕΤΑΑ-ΚΕΔΚΕ, ερευνητικό πρόγραμμα για το Σχεδιασμό της Κοινωνικής Πολιτικής των ΟΤΑ, 1992-1993 – Εμπειρική Διερεύνηση της εφαρμογής προγραμμάτων Υγείας-Πρόνοιας.
– VOLMED, Διακρατικό πρόγραμμα διερεύνησης εθελοντικών οργανώσεων στον Ευρωπαϊκό Νότο, με την υποστήριξη της διεύθυνσης 23 της Ε.Ε., 1996-1997. Συντονίστρια και Επιστημονική Υπεύθυνη του VOLMED-HELLAS-, για την Ελλάδα.
– Ατομα με Ειδικές Ανάγκες στη Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Επιστημονική υπεύθυνη της μελέτης για το Πρόγραμμα Κοινωνικής Παρέμβασης του Παντείου Πανεπιστημίου, 200ο-2001.
– Ινστιτούτο Αστικού Περιβάλλοντος και Ανθρώπινου Δυναμικού Παντείου Πανεπιστημίου :
* Εκτίμηση των αναγκών των αστέγων του Δήμου Καλλιθέας. Πιλοτικό
ερευνητικό πρόγραμμα. Επιστημονική Υπεύθυνη, 2001.
* Ερευνα-Μελέτη για τον σχεδιασμό του Επιχειρησιακού Προγράμματος
Του Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης , » Για
τους Μετανάστες στην Ελλάδα». Τομεακή Υπεύθυνη για τις υπηρεσίες
πληροφόρησης, συμβουλευτικής και εξυπηρέτησης μεταναστών.
*Equality in Health –Διακρατικό Ευρωπαϊκό πρόγραμμα για τις διακρίσεις
στην παροχή υπηρεσιών υγείας 2004-2006. Επιστημονική υπεύθυνη σε δύο
υποέργα και μέλος της κεντρικής συντονιστικής επιτροπής. Το πρόγραμμα
συγχρηματοδοτείται από την Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το ΙΑΠΑΔ είναι ο συντονιστής με εταίρους από την Ιταλία και την Φινλανδία.

ΕΥΡΥΤΕΡΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΕΡΓΟ

– Σύμβουλος σε θέματα πολιτικής Στέγης και δικαιωμάτων πολιτών- και εκπαιδεύτρια εθελοντών στελεχών πληροφόρησης -Συμβούλιο Κοινωνικών Υπηρεσιών Σκωτίας, Γραφείο Ενημέρωσης Πολιτών, 1973-75.
– Νοσοκομείο Παίδων η Αγία Σοφία «Κοινοτικό Πρόγραμμα Πρόληψης Ψυχικής Υγείας του Παιδιού και της Οικογένειας.» Ερευνητικό πιλοτικό πρόγραμμα στην κοινοτική ψυχιατρική, με την υποστήριξη της Ε.Ε. 1985-86.
– Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας – Ινστιτούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης. «Μελέτη για τους Στόχους και τα Μέσα της Περιφερειακής Πολιτικής». Υπεύθυνη για την έρευνα στον τομέα της Κοινωνικής Πολιτικής και το ΥΥΠΚΑ, 1988-89.
– Στέλεχος σχεδιασμού και ιδρυτικό μέλος του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, 1990 – 1991.
– Μέλος της Προσωρινής Γ.Σ. για το σχεδιασμό του Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (1994-95).
– Υπουργείο Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων , Μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής σχεδιασμού του νέου νομοθετικού πλαισίου για τη Πρόνοια- συντονίστρια της ομάδας μελέτης των σύγχρονων Ευρωπαϊκών τάσεων στη κοινωνική προστασία, 1994.
– Μέλος του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Κοινωνικής Ασφάλειας 1993-199 και αναπληρώτρια εκπρόσωπος του Ελληνικού Παραρτήματος, 1997-98.
– ΕΠΙΚΑΥΠ Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Κοινωνικής Ασφάλισης, Υγείας και Πρόνοιας του Πανεπιστημίου Αθηνών-Σύμβουλος στην προετοιμασία των κανονιστικών πράξεων για την εφαρμογή του ν. 2646/1998 για το Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Φροντίδας και υπεύθυνη της μελέτης για τον Εθελοντισμό στην Ελλάδα. 1998.
– Πρόγραμμα Κοινωνικής Παρέμβασης Παντείου Πανεπιστημίου και Εθνικού
Ιδρύματος Νεότητας – επιστημονική υπεύθυνη – 1997-2002.
– «Δρώμενα Κοινωνικής Πολιτικής» Επιστημονική υπεύθυνη για τον σχεδιασμό
και την υλοποίηση τριημέρου (εργαστηρίων, διημερίδας και έκθεσης) για την
κοινωνική πολιτική στο Δήμο Κορυδαλλού Μάίος 2006. (Με την υποστήριξη
της ΚΕΔΚΕ).

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΑ

Συμμετοχή σε εθνικά, Ευρωπαϊκά και διεθνή συνέδρια σε θέματα κοινωνικής πολιτικής, με ειδικότερη έμφαση στην κοινωνική φροντίδα και την οικογένεια, την κοινωνική ένταξη αποκλεισμένων ομάδων (π.χ. αστέγων, ψυχικά ασθενών, ατόμων με αναπηρία), στην κοινωνική πολιτική της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και σε ζητήματα οργάνωσης και ανάπτυξης του τρίτου τομέα, ιδιαίτερα των εθελοντικών οργανώσεων.

ΚΥΡΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ (από το 1990):

– Κράτος Πρόνοιας – Ιστορική Εξέλιξη, Σύγχρονες Θεωρητικές Προσεγγίσεις, Εκδόσεις Gutenberg 1990,1992.
– Οικογένεια και Κράτος στα πλαίσια της Κοινωνικής Πολιτικής- Μια Θεωρητική Προσέγγιση. Κοινωνική Εργασία, 3. 1990
– Κοινωνικό Κράτος και Κρίση, στο Οι Λειτουργίες του Κράτους σε καιρό Κρίσης, Θεωρία και Ελληνική Εμπειρία. Ιδρυμα Σάκη Καράγιωργα, 1992.
– Σύγχρονος Προνοιακός Πλουραλισμός-Η πρόκληση για την Τ.Α> Τοπική Αυτοδιοίκηση, 1992,2 (80).
– Οικογένεια, Κράτος , Κοινωνική Πολιτική στο Διαστάσεις της κοινωνικής Πολιτικής Σήμερα. Ιδρυμα Σάκη Kαράγιωργα, 1993.
– Η Αναδιάρθρωση των Προσωπικών Κοινωνικών Υπηρεσιών, στο Κοινωνικό Κράτος και Κοινωνική Πολιτική , Π. Γετίμης, Δ. Γράβαρης (επιμ). Θεμέλιο, 1993.
– Local Government and Informal Elderly Care Επιθεώρηση Αποκέντρωσης, Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Περιφερειακής Ανάπτυξης, 1995,1.
– Κοινωνική Πολιτική και Τοπική Αυτοδιοίκηση – Παρούσα κατάσταση και προοπτικές, ΕΕΤΑΑ, ΚΕΔΚΕ 1995.
– TH Marshall, T. Bottomore, Ιδιότητα του Πολίτη και Κοινωνική Τάξη, Μετάφραση και εισαγωγή στην ελληνική έκδοση, Gutenberg1995.
– Οικογενειακή Πολιτική στην Ευρώπη και την Ελλάδα- Σύγχρονες Τάσεις στο Οικογένεια και Οικογενειακή Πολιτική σ’ένα μεταβαλλόμενο κόσμο, Εθνικός Οργανισμός Πρόνοιας 1998.
– Ζητήματα Σύγχρονης Κοινωνικής Πολιτικής- Από το Κράτος Πρόνοιας στο ‘Νέο» Προνοιακό Πλουραλισμό. Gutenberg, 1996,2000, 2002.
– Άτομα με Αναπηρίες στη Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (επιμέλεια), Μ. Ψύλλα,
Κ. Μαυριγιαννάκη, Α. Βαζαίου, Ο. Στασινοπούλου. Εκδόσεις Κριτική,2003.

Σύμβουλος: Παπαρρηγοπούλου – Πεχλιβανίδη Πατρίνα, Καθηγήτρια κοινωνικής ασφάλειας στο ΕΚΠΑ
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1962 . Είναι παντρεμένη με τον Παντελή Μ. Πεχλιβανίδη και έχουν δύο παιδιά.

ΣΠΟΥΔΕΣ

Είναι πτυχιούχος των τμημάτων Νομικής και Πολιτικών Επιστημών-Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1984 έλαβε Mεταπτυχιακό τίτλο σπουδών D.E.A στο Δημόσιο Δίκαιο (Diplome d’ Εtudes Approfondies de Droit Public) από το Πανεπιστήμιο Paris II και το 1990 Διδακτορικό Δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο Paris I Pantheon-Sorbonne. ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ: Γαλλικά, Αγγλικά, Ιταλικά.

ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ

Είναι Δικηγόρος Αθηνών (παρ’ Αρείω Πάγω) και έχει δικηγορική εμπειρία κυρίως σε θέματα διοικητικού, κοινωνικοασφαλιστικού και εργατικού δικαίου. Απασχολήθηκε ως νομικός σύμβουλος σε ανώνυμες εταιρείες και στον ασφαλιστικό οργανισμό Τ.Α.Τ.Τ.Α. Διετέλεσε Ειδικός Σύμβουλος του Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Το 2002 συμμετείχε στην επιστημονική επεξεργασία του ν. 3029/02 ως μέλος της Επιτροπής της Νομικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών. Είναι ειδική επιστήμονας με βαθμολογική αντιστοιχία Λέκτορα στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Δίκαιο της Κοινωνικής Ασφάλειας.

ΕΡΓΟ

Έχει δημοσιεύσει βιβλία, άρθρα και μελέτες σε επιστημονικά περιοδικά. Μεταξύ αυτών:

1. «Le controle du service public de la sante en France et en Angleterre», διδακτορική διατριβή, Παρίσι, 1990.
2. «Συστήματα διοικητικού ελέγχου επί των νοσοκομείων», σε «Οι υπηρεσίες Υγείας, Οργάνωση–Διοίκηση-Προγραμματισμός», έκδ. Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Κοινωνικής Ασφάλειας, 1990, σσ. 59-69.
3. «Η κοινωνική ασφάλιση ως δημόσια υπηρεσία – Συνεργασία ιδιωτικών και δημοσίων φορέων», Διοικητική Δίκη, τ.2, 1993, σσ. 257-277.
4. «Η ρύθμιση θεμάτων κοινωνικής ασφαλίσεως με ΣΣΕ», σε «Ρήτρες Κοινωνικής Ασφάλισης σε Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και Κοινωνικός Διάλογος», επιστ. υπεύθ. Κ. Κρεμαλής, εκδ. Αντ. Ν. Σάκκουλα, 1996, σσ. 73-107.
5. «Η επικουρική Κοινωνική Ασφάλιση στο Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Δίκαιο του Ανταγωνισμού», πρόλογος Επ. Σπηλιωτόπουλου, Βιβλιοθήκη Δημοσίου Δικαίου, τ. 16, εκδ. Αντ. Ν. Σάκκουλα, σ. 221.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Είναι μέλος της «Επιστημονικής Εταιρείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων» (Ε.Ε.Κ.Α.), της οποίας υπήρξε γραμματέας (1999-2002). Είναι, επίσης, μέλος της «Εuropean Institute of Social Security» (Leuven), της Επιστημονικής Εταιρείας Δικαίου Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΕΔΕΚΑ), καθώς και της Επιστημονικής Εταιρείας Διοικητικής Δικαιοσύνης.

next
prev

Uncategorised

Uncategorised

Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ- ΕΧΕΜΥΘΕΙΑ

Στην ιστοσελίδα μας, φροντίζουμε για την προστασία των επισκεπτών, λαμβάνοντας μέτρα για τη διασφάλιση της εμπιστευτικότητας των προσωπικών πληροφοριών που συλλέγονται σε αυτήν. Η πλοήγησή σας στο διαδικτυακό χώρο http://epkodi.gr, δηλώνει τη συναίνεσή σας στη συλλογή και επεξεργασία τυχόν προσωπικών σας δεδομένων, μόνο με τον τρόπο και για τους σκοπούς που προαναφέρονται και μόνο από τα αρμόδια στελέχη του Φορέα που έχουν πρόσβαση σε τέτοιου είδους πληροφορίες, όποτε αυτό είναι αναγκαίο για την εξυπηρέτησή σας και την ικανοποίηση δικών σας αιτημάτων.

ΣΥΛΛΟΓΗ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

Το http://epkodi.gr συλλέγει προσωπικά δεδομένα μόνο όταν ο επισκέπτης / χρήστης χρησιμοποιεί τη φόρμα επικοινωνίας. Το http://epkodi.gr χρησιμοποιεί τα προσωπικά δεδομένα των επισκεπτών / χρηστών / μελών για τη δυνατότητα επικοινωνίας με τους χρήστες του.

Τυχόν προσωπικά σας δεδομένα τα οποία συλλέγονται από την ιστοσελίδα, με μοναδικό σκοπό την υποστήριξη και διεκπεραίωση συγκεκριμένων υπηρεσιών, προστατεύονται από τις διατάξεις του Ελληνικού (Ν. 2472/1997- Ν. 3471/2006 «Περί Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και άλλες Διατάξεις», κανονιστική πράξη ΑΠΔΠΧ 122/2001 και Ν. 3917/2011 «Διατήρηση Δεδομένων Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών» καθώς και των τυχόν τροποποιήσεων αυτών, όπως σε αυτή ενσωματώθηκε η Οδηγία 2006/24/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 15ης Μαρτίου για τη Διατήρηση Δεδομένων που παράγονται ή υποβάλλονται σε επεξεργασία σε συνάρτηση με την παροχή διαθεσίμων στο κοινό υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών ή δημοσίων δικτύων επικοινωνιών), του Κοινοτικού (Οδ.95/46/ΕΚ και 2002/58/ΕΚ) και του Διεθνούς Δικαίου.

ΔΙΟΡΘΩΣΗ Ή/ΚΑΙ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

Το http://epkodi.gr δίνει το δικαίωμα στους χρήστες να διαγράψουν τα προσωπικά τους δεδομένα, να διορθώσουν ή/και ενημερώσουν τα προσωπικά τους δεδομένα ή/και να αδρανοποιήσουν την εγγραφή τους, ανά πάσα χρονική στιγμή, μέσω επικοινωνίας.

ΔΙΟΧΕΥΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

Το http://epkodi.gr δεσμεύεται να μην προβεί σε πώληση, ενοικίαση ή καθοιονδήποτε τρόπο δημοσίευση ή/και κοινοποίηση των προσωπικών δεδομένων των επισκεπτών / χρηστών του σε κανέναν τρίτο φορέα. Το http://epkodi.gr μπορεί να διοχετεύσει προσωπικά δεδομένα των επισκεπτών / χρηστών του σε τρίτα νομικά ή/και φυσικά πρόσωπα μόνον εάν:

 • Έχει τη ρητή συγκατάθεση των επισκεπτών / χρηστών για τη διοχέτευση προσωπικών δεδομένων 
 • Η διοχέτευση των προσωπικών δεδομένων προς νομικά ή/και φυσικά πρόσωπα που συνεργάζονται με το http://epkodi.gr καθίσταται αναγκαία για την υλοποίηση των επιθυμιών των χρηστών.
 • Επιτάσσεται λόγω συμμόρφωσης με τις σχετικές διατάξεις του νόμου και προς τις αρμόδιες και μόνο αρχές.

COOKIES

Το http://epkodi.gr μπορεί να χρησιμοποιεί cookies για την αναγνώριση του επισκέπτη / χρήστη ορισμένων υπηρεσιών και σελίδων του http://epkodi.gr. Τα cookies είναι μικρά αρχεία κειμένου που αποθηκεύονται στο σκληρό δίσκο κάθε επισκέπτη / χρήστη και δεν λαμβάνουν γνώση οποιουδήποτε εγγράφου ή αρχείου από τον υπολογιστή του. Χρησιμοποιούνται μόνο για τη διευκόλυνση πρόσβασης του επισκέπτη / χρήστη σε συγκεκριμένες υπηρεσίες του http://epkodi.gr και για στατιστικούς λόγους προκειμένου να καθορίζονται οι περιοχές στις οποίες οι υπηρεσίες του http://epkodi.gr είναι χρήσιμες ή δημοφιλείς ή για λόγους marketing. Ο επισκέπτης / χρήστης του http://epkodi.gr μπορεί να ρυθμίσει το διακομιστή (browser) του κατά τέτοιο τρόπο ώστε είτε να τον προειδοποιεί για τη χρήση των cookies σε συγκεκριμένες υπηρεσίες του http://epkodi.gr, είτε να μην επιτρέπει την αποδοχή της χρήσης cookies σε καμία περίπτωση. Σε περίπτωση που ο επισκέπτης / χρήστης των συγκεκριμένων υπηρεσιών και σελίδων του http://epkodi.gr δεν επιθυμεί την χρήση cookies για την αναγνώριση του δεν μπορεί να έχει περαιτέρω πρόσβαση στις υπηρεσίες αυτές.

Η συλλογή προσωπικών δεδομένων, η οποία πραγματοποιείται με τη χρήση της τεχνολογίας των Cookies, γίνεται με απόλυτη ασφάλεια και εχεμύθεια και τα δεδομένα αυτά δεν ανακοινώνονται σε καμία περίπτωση σε τρίτους, εκτός αν κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται αυτό ρητά από το Νόμο (π.χ. κατόπιν Εισαγγελικής παραγγελίας), θα τηρούνται δε μόνο για λόγους στατιστικούς και επικοινωνίας.

'ΔΕΣΜΟΙ' (LINKS) ΠΡΟΣ ΑΛΛΑ SITES

Το http://epkodi.gr περιλαμβάνει links ("δεσμούς") προς άλλους δικτυακούς τόπους (sites) τα οποία δεν ελέγχονται από το ίδιο αλλά από τους τρίτους φορείς (φυσικά ή νομικά πρόσωπα) . Σε καμία περίπτωση δεν ευθύνεται το http://epkodi.gr για τους Όρους Προστασίας των Προσωπικών Δεδομένων των επισκεπτών / χρηστών τους οποίους οι φορείς αυτοί ακολουθούν.

IP ADDRESSES

H διεύθυνση IP μέσω της οποίας ο Η/Υ του επισκέπτη/χρήστη έχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο και στη συνέχεια στο http://epkodi.gr κρατείται για τεχνικούς λόγους και αξιοποιείται αποκλειστικά και μόνο για την συγκέντρωση στατιστικών στοιχείων.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΕΥΘΥΝΗΣ

Ο Φορέας δεν ευθύνεται για οιαδήποτε ζημία που τυχόν προκύψει στον χρήστη/επισκέπτη εξ’ αφορμής της χρήσης του διαδικτυακού χώρου http://epkodi.gr . Ο Φορέας δεν εγγυάται την αδιάκοπη ή αλάνθαστη ή άνευ ιών παροχή υπηρεσιών της ιστοσελίδας της ή άλλων συνδέσμων και δεν ευθύνεται για οποιαδήποτε ζημία προερχόμενη από τη χρήση της ιστοσελίδας.

ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΟ ΔΙΚΑΙΟ

Οι όροι χρήσης διέπονται από τις διατάξεις του Ελληνικού Δικαίου, του Ευρωπαϊκού Δικαίου και τις σχετικές Διεθνείς Συνθήκες, ερμηνεύονται δε βάσει των κανόνων καλής πίστης και των συναλλακτικών ηθών. Για κάθε τυχόν διαφορά που ήθελε προκύψει εξ’ αφορμής των όρων, της ισχύος τους, της ερμηνείας και της λειτουργίας του διαδικτυακού ιστοτόπου http://epkodi.gr, αρμόδια είναι τα Δικαστήρια της Αθήνας.Εάν κάποιος όρος χρήσης κριθεί άκυρος ή ακυρώσιμος, παύει αυτοδικαίως και παραχρήμα να ισχύει, χωρίς να θίγεται η ισχύς των άλλων όρων.

 • Super User
 • Κατηγορία: Uncategorised
 • Εμφανίσεις: 20580

Τεχνική Υποστήριξη

Ξένια Μαμάκου, PhD
ΕΔΙΠ, Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

 • Super User
 • Κατηγορία: Uncategorised
 • Εμφανίσεις: 1739

Ιστορικό Αρχείο

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΠΟΡΙΣΜΑΤΩΝ & ΜΕΛΕΤΩΝ
ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟ 1931.

 

Επιμέλεια-Συγκέντρωση υλικού:
Δρ. Άρτεμις Αναγνώστου-Δεδούλη
Γεν.Διευθύντρια Υπ. Απασχόλησης & Κοιν Προστασίας

 

Η «Ένωση για την Προάσπιση των Κοινωνικών Δικαιωμάτων» στο πλαίσιο υλοποίησης των σκοπών της και εν όψει του μείζονος θέματος της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος, συγκέντρωσε και αναρτά στην ιστοσελίδα της όλες τις μελέτες, τα πορίσματα και τα σπουδαιότερα κείμενα που έχουν εκπονηθεί από τις πρώτες προσπάθειες εισαγωγής του θεσμού το 1931 έως και σήμερα στις επανειλημμένες προσπάθειες μεταρρύθμισής του.

Κρίναμε σκόπιμο να συμπεριληφθούν οι πρώτες εισηγητικές εκθέσεις των νόμων 5733/1932,6298/1934, 1951/1951, με τους οποίους εισήχθη ο θεσμός καθώς και η πρώτη αναλογιστική έκθεση του 1931 στην οποία στηρίχθηκε το πρώτο νομοσχέδιο «περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων», επίσης το «Σχέδιον Εθνικής Πολιτικής Κοινωνικής Ασφάλειας» του 1969 ως κείμενα ιδιαίτερης ιστορικής και επιστημονικής αξίας.

Τα κείμενα αυτά είναι απαραίτητα σε κάθε μελετητή και ερευνητή των σχετικών θεμάτων αλλά και όσων αναλαμβάνουν το δύσκολο έργο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης για τη συγκριτική αξιολόγηση και τη συστηματική παρακολούθηση της εξελικτικής πορείας του θεσμού.

Για την κατανομή του υλικού διακρίνουμε τέσσερες χρονικές περιόδους που σημαδεύονται από σημαντικά νομοθετήματα και συνοδεύονται από μακρές περιόδους «εκσυγχρονιστικών» προσπαθειών, μελετών και πορισμάτων.

1η περίοδος 1932-1951, Εισαγωγή του θεσμού

2η περίοδος 1951-1992 πρώτες προσπάθειες μεταρρύθμισης του θεσμού με τρία νομοθετήματα το ν. 1902/90, το ν. 1176/91 που αποτελούν προεργασία -προετοιμασία για τον επόμενο νόμο 2084/92.

3η περίοδος 1992-2002 δεύτερη μεταρρυθμιστική προσπάθεια με τους νόμους ν.2656/97(στην προσπάθεια καταπολέμησης της εισφοροδιαφυγής) τον ν.2676/99, να χαρακτηρίζει την περίοδο αυτή (για πρώτη φορά επιχειρείται η οργανωτική και λειτουργική ανασυγκρότηση και ο περιορισμός του αριθμού των Ασφ. Οργανισμών με την σύσταση του ΟΑΕΕ και του ΤΕΑΔΥ και με την συγχώνευση ενός αριθμού επικουρικών ταμείων στο ΙΚΑ-ΤΕΑΜ) και δέκα ακριβώς χρόνια από την ψήφιση του 2084/92 ο ν.3029/02 αποτελεί νέα μεταρρυθμιστική παρέμβαση.

Η 4η περίοδος αρχίζει ουσιαστικά από το έτος 2002 με μια σειρά από νομοθετήματα ήσσονος σημασίας για την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού ζητήματος και συνεχίζεται μετά την επιτροπή Αναλυτή και το πόρισμα της επιτροπής Εμπειρογνώμων με την εκπόνηση και σύνταξη σχετικού νομοσχεδίου.

1η περίοδος 1932-1951

2η περίοδος 1951-1992

3η περίοδος 1992-2002

03. Μελέτη και Καταγραφή Αιτίων-Προτάσεις
06. Μελέτη του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης
12. Ν.2676/1997, Εισηγητική ν.2676/1997
13. Το Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης στην Ελλάδα - Η Εναλλακτική Πρόταση της ΓΣΕΕ, Ιανουάριος 2000
14. ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ Υπουργός :Τάσος Γιαννίτσης, 2001
15. «Αναλογιστική Μελέτη του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης στην Ελλάδα»
17. Μελέτη ΙΝΕ-ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ για το Ασφαλιστικό (Συνοπτική παρουσίαση βασικών συμπερασμάτων), 2001
17. «ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ»
18. 8. Ν. 3029/2002, Εισηγητική Έκθεση ν. 3029/2002

4η περίοδος 2002-2010

5η περίοδος 2010-2015

 • Super User
 • Κατηγορία: Uncategorised
 • Εμφανίσεις: 2501

Ταυτότητα

Διανύουμε μια δύσκολη περίοδο με οξύτατα προβλήματα που δημιουργούν ανασφάλεια στους πολίτες όσον αφορά την κατοχύρωση των κοινωνικών τους δικαιωμάτων και ειδικότερα των συνταξιοδοτικών. Ο «κοινωνικός διάλογος» είναι ελλιπής, ενώ ο τρόπος διαχείρισης του ασφαλιστικού ζητήματος, των αποθεματικών των ταμείων, ο τρόπος διοίκησης των ασφαλιστικών οργανισμών και η χρηματοδότησή τους προκαλεί συχνά δυσπιστία και ανησυχία στους πολίτες. Δημιουργείται έτσι ευρύτερα η αίσθηση ότι η χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος και ιδίως το μέλλον των συντάξεων δεν είναι εξασφαλισμένα.Διανύουμε μια δύσκολη περίοδο με οξύτατα προβλήματα που δημιουργούν ανασφάλεια στους πολίτες όσον αφορά την κατοχύρωση των κοινωνικών τους δικαιωμάτων και ειδικότερα των συνταξιοδοτικών. Ο «κοινωνικός διάλογος» είναι ελλιπής, ενώ ο τρόπος διαχείρισης του ασφαλιστικού ζητήματος, των αποθεματικών των ταμείων, ο τρόπος διοίκησης των ασφαλιστικών οργανισμών και η χρηματοδότησή τους προκαλεί συχνά δυσπιστία και ανησυχία στους πολίτες. Δημιουργείται έτσι ευρύτερα η αίσθηση ότι η χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος και ιδίως το μέλλον των συντάξεων δεν είναι εξασφαλισμένα.

Μια ομάδα από εξειδικευμένους επιστήμονες (οικονομολόγους, νομικούς, αναλογιστές, κοινωνιολόγους κ.ά.) αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε την «Ένωση για την Προάσπιση των Κοινωνικών Δικαιωμάτων» προκειμένου:

 • να ενημερώνει τους πολίτες με ειλικρίνεια, αντικειμενικότητα και κοινωνική ευαισθησία για σημαντικά θέματα που τους απασχολούν,
 • να καλύπτει τα κενά στην ενημέρωση των πολιτών από τον αυστηρά επιστημονικό λόγο και τον προγραμματικού χαρακτήρα πολιτικό λόγο,
 • να βοηθήσει στην κατανόηση και να συμβάλλει στην ανταλλαγή απόψεων για τα σύνθετα και συχνά με τεχνικό χαρακτήρα θέματα που αφορούν την εργασία, την κοινωνική ασφάλιση, την υγεία και την πρόνοια,
 • να διατυπώνει προτάσεις, προβληματισμούς, θέσεις και απόψεις για επίκαιρα θέματα,
 • να προσεγγίζει με κριτικό πνεύμα τη νομοθεσία, τα σχέδια νόμων και τα μείζονα θέματα της επικαιρότητας.

Η Ένωση επιδιώκει την εκπλήρωση των σκοπών της ιδίως:

 • Με παρεμβάσεις σε επίκαιρα θέματα, διατυπώνοντας τις απόψεις της με καθαρότητα και σαφήνεια.
 • Με αρθογραφία και διατύπωση γνώμης στα θέματα αυτά.
 • Με ανοιχτό διάλογο με τους πολίτες.
 • Με την ιστοσελίδα της στον κυβερνοχώρο.
 • Με δημόσιες συναντήσεις και εκδηλώσεις.
 • Με ημερίδες επιστημονικού και κοινωνικού χαρακτήρα.
 • Με διάλογο και ανταλλαγή απόψεων πρωτίστως με τη νεολαία, τους άνεργους, τις ενώσεις των συνταξιούχων, μεταναστών, ατόμων με ειδικές ανάγκες, νοικοκυρών, ενώσεις μισθωτών και αυτοτελώς απασχολουμένων καθώς και εργοδοτών.
 • Super User
 • Κατηγορία: Uncategorised
 • Εμφανίσεις: 2534

Καταστατικό

ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ - ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ- ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΝΩΣΕΩΣ ΠΡΟΣΩΠΩΝ

Mη κερδοσκοπικής ένωσης προσώπων – Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «ΕΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ»

          Στην Αθήνα σήμερα 1η Μαρτίου 2007 τα κάτωθι συμβαλλόμενα ιδρυτικά μέλη συμφωνούν και συναποδέχονται την ίδρυση και λειτουργία ένωσης προσώπων με την επωνυμία «ΈΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ», υπό τους κατωτέρω αναφερόμενους όρους, οι οποίοι αποτελούν την Ιδρυτική Πράξη και το Καταστατικό της:

Άρθρο 1

[ΣΥΣΤΑΣΗ – ΕΔΡΑ –ΔΙΑΡΚΕΙΑ- ΕΠΩΝΥΜΙΑ]

Συνιστάται Μη Κυβερνητική Οργάνωση με τη μορφή της μη κερδοσκοπικής ένωσης προσώπων χωρίς νομική προσωπικότητα, για αόριστο χρόνο, με έδρα την Αθήνα και επωνυμία «Ένωση για την προάσπιση των Κοινωνικών Δικαιωμάτων» στο εξής «΄Ενωση», η οποία στην Αγγλική Γλώσσα αποδίδεται ως εξής: “UNION FOR PROTECTION OF SOCIAL RIGHTS”.

Η «Ένωση» συστήνεται και λειτουργεί σύμφωνα με το άρθρο 12 του Συντάγματος, το άρθρο 107 του Αστικού Κώδικα και με βάση τα ειδικότερα οριζόμενα στα παρακάτω άρθρα.

Έδρα της  «Ένωσης» ορίζεται το δικηγορικό γραφείο του Δρ. Αποστόλου Παπακωνσταντίνου στην οδό Πατριάρχου Ιωακείμ αριθμός 30-32, Κολωνάκι, Αθήνα. Η Έδρα μπορεί να μεταβάλλεται με απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής.

Άρθρο 2

[ΑΡΧΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ – ΣΚΟΠΟΙ]

Η «Ένωση» διέπεται από τις αρχές και διαδικασίες που καθιερώνονται στο παρόν Καταστατικό και στον εμπεριεχόμενο σε αυτό Κανονισμό Λειτουργίας, η δράση δε και η λειτουργία της θεμελιώνονται στην κοινή βούληση των μελών της.

Οι βασικές αρχές της «Ενώσεως» είναι:

 1. Ελεύθερη συμμετοχή προσώπων (νομικών ή φυσικών ή ενώσεων χωρίς νομική προσωπικότητα) χωρίς κοινωνικές ή άλλες διακρίσεις.
 2. Δημοκρατικότητα στις εκφραζόμενες θέσεις της, αντικειμενικότητα και πολυφωνία στις απόψεις και προτάσεις της,
 3. Αγαστή συνεργασία με ιδιωτικούς, δημόσιους, εθνικούς, αλλοδαπούς και διεθνείς οργανισμούς των οποίων οι αρμοδιότητες και οι σκοποί συνυφαίνονται με τους σκοπούς της «Ενώσεως».
 4. Ανεξαρτησία από πολιτικούς, κυβερνητικούς και συνδικαλιστικούς φορείς.

Σκοποί της Ενώσεως είναι:

 1. Η συγκρότηση ενός forum για τα κοινωνικά δικαιώματα, η ελεύθερη έκφραση γνώμης από τα μέλη της και τους συνεργάτες της, η ενθάρρυνση της πολυφωνίας και η ανάπτυξη δημοκρατικού και εποικοδομητικού διαλόγου ανάμεσα στους πολίτες και στους κοινωνικούς, κρατικούς και συνδικαλιστικούς φορείς αλλά και την επιστημονική κοινότητα για την αναγκαιότητα ενδυνάμωσης των κοινωνικών δικαιωμάτων, όπως αυτά κατοχυρώνονται στο Σύνταγμα, το ενωσιακό δίκαιο και τα διεθνή κείμενα.
 2. Η προαγωγή της μελέτης και έρευνας του ισχύοντος συστήματος κοινωνικής προστασίας (κοινωνικής ασφάλισης, εργασίας, δημοσιοϋπαλληλικών και εν γένει εργασιακών σχέσεων, δημοσίων υπηρεσιών υγείας, κοινωνικής πρόνοιας, προστασίας ΑΜΕΑ, πολύτεκνων, θέματα φύλλου και ισότητας κ.λπ.) και των συναφών θεσμών.
 3. Η παροχή έγκυρης πληροφόρησης και η εκπόνηση ολοκληρωμένων επιστημονικών μελετών σε όλο το φάσμα της κοινωνικής προστασίας, η υποστήριξη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών για την προάσπιση και προαγωγή των κοινωνικών δικαιωμάτων, η διεξαγωγή συγκεκριμένων επιστημονικών ερευνών και η παρουσίαση των αποτελεσμάτων τους ενώπιον των αρμοδίων φορέων, η παροχή επιστημονικών συμβουλών για τις σχετικές διαδικασίες ενώπιον των εθνικών οργάνων, των κοινοτικών και διεθνών οργανισμών.
 4. Η προαγωγή της συνεργασίας της Ελλάδας με τρίτες χώρες και διεθνείς οργανισμούς για τη βελτίωση διεθνώς του επιπέδου προστασίας των κοινωνικών δικαιωμάτων και των συστημάτων κοινωνικής προστασίας.
 5. Η ανάληψη και η εκτέλεση ερευνητικών, εκπαιδευτικών, επιμορφωτικών ή αναπτυξιακών προγραμμάτων που επιχορηγούνται από το Δημόσιο ή άλλους δημόσιους ή ιδιωτικούς οργανισμούς ή την Ε.Ε. ή άλλους διεθνείς οργανισμούς ή άλλα κράτη σχετικά με τα κοινωνικά δικαιώματα.
 6. Η διατύπωση προτάσεων προς τους εκάστοτε αρμόδιους φορείς, η εκπροσώπηση των μελών της «Ενώσεως» στους αρμοδίους διοικητικούς και μη φορείς, αρχές και οργανισμούς σε σχέση με τα κοινού ενδιαφέροντος θέματα.
 7. Η διαμεσολάβηση της Ένωσης στους αρμόδιους Διοικητικούς φορείς, υπηρεσίες και πολιτικά όργανα για ζητήματα που άπτονται των σκοπών της.
 8. Η ΄Ενωση επιδιώκει τη συναίνεση των μελών και συνεργατών της για την υποστήριξη των θέσεών της, για τη διαχείριση των υποθέσεών της και δεσμεύεται να λαμβάνει υπόψη και να συνεκτιμά τις απόψεις όλων των μελών και συνεργατών της.

Οι ανωτέρω σκοποί της  « Ενώσεως» μπορούν να επιδιωχθούν ιδίως με τους εξής τρόπους:

 1. Διάλογος με τους πολίτες και τους φορείς που ασχολούνται με τα κοινωνικά δικαιώματα, το σύστημα κοινωνικής προστασίας και την κοινωνική πολιτική με την αξιοποίηση και των νέων τεχνολογιών.
 2. Διοργάνωση επιστημονικών ή επαγγελματικών συναντήσεων, διαλέξεων, ημερίδων, σεμιναρίων, συμποσίων, συνεδρίων και άλλων επιστημονικών εκδηλώσεων.
 3. Πραγματοποίηση δημοσιεύσεων και εκδόσεων.
 4. Πρόσκληση Ελλήνων και ξένων αναγνωρισμένων επιστημόνων, κοινωνικών οργανισμών και μη κυβερνητικών ενώσεων.
 5. Μελέτη ζητημάτων κοινού ενδιαφέροντος που αφορούν στην κοινωνική προστασία.
 6. Συνεργασία με συναφείς εθνικές, αλλοδαπές και ευρωπαϊκές οργανώσεις, και τον ευρωπαίο πολίτη.
 7. Συγκρότηση ομάδων εργασίας, ερευνητικών ομάδων και επιτροπών είτε κατά επιστημονικούς τομείς, είτε σε συγκεκριμένα θέματα και προγράμματα.
 8. Προαγωγή της επιστημονικής έρευνας σε τομείς που σχετίζονται με την κοινωνική πολιτική και την κοινωνική προστασία.
 9. Τακτική ενημέρωση των μελών της για θέματα που αφορούν, άμεσα ή έμμεσα στις εξελίξεις και στα εν γένει ατομικά, πολιτικά κοινωνικά και εργασιακά τους δικαιώματα.
 10. Συστηματική επικοινωνία μεταξύ των μελών της για τη διαμόρφωση θέσεων επί θεμάτων που αφορούν τα κοινωνικά δικαιώματα, το σύστημα κοινωνικής προστασίας και την κοινωνική πολιτική.
 11. Εκπροσώπηση των μελών και συνεργατών της στις ελληνικές, αλλοδαπές ή διεθνείς αρχές και στους ελληνικούς, αλλοδαπούς ή διεθνείς οργανισμούς.
 12. Ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των μελών και συνεργατών της και των ανάλογων ή συγγενών ελληνικών, αλλοδαπών ή διεθνών ενώσεων ή οργανισμών.
 13. Συνεργασία με αντίστοιχους οργανισμούς και ενώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για την ανάπτυξη κοινών δραστηριοτήτων, την ανταλλαγή ιδεών, αλλά και μελετών και ερευνών σε θέματα που αφορούν τους σκοπούς της .
 14. Προβολή των θέσεων, απόψεων, προβληματισμών των μελών και συνεργατών της και επιδίωξη συμμετοχής της σε προπαρασκευαστικές εργασίες σχετικά με την κατάρτιση νομοθετικών ή κανονιστικών κειμένων, που σχετίζονται, άμεσα ή έμμεσα, με τα ζητήματα που άπτονται των σκοπών της Ένωσης.

Άρθρο 3

[ΜΕΛΗ  ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ]

 1. 1. Μέλη της « Ενώσεως» είναι:

Α. Τα ιδρυτικά μέλη και συγκεκριμένα οι:

-Αναγνώστου Δεδούλη Άρτεμις του Στεφάνου, Δρ. Νομικής, Γενική Διευθύντρια Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, δημόσιος υπάλληλος

-Μηλιώνης Νικόλαος, Σύμβουλος Ελεγκτικού Συνεδρίου,

 -Πάντος Κωνσταντίνος του Αθανασίου, αναλογιστής, μέλος της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής

-Παπακωνσταντίνου Απόστολος του Νέστορος, Δρ. Νομικής, δικηγόρος

-Στασινοπούλου Όλγα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια κοινωνικής πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

          Τα ανωτέρω ιδρυτικά μέλη αποτελούν τη Διοικούσα Επιτροπή (Δ.Ε.) της Ένωσης. Η Δ.Ε. αποφασίζει για την αντικατάσταση ή αναπλήρωση των μελών της.

Β. Τα επίτιμα μέλη, τα οποία έχουν διακριθεί για την κοινωνική και επιστημονική τους δράση και προσφορά και με τις ειδικές επιστημονικές τους γνώσεις και την εμπειρία τους συμβάλλουν στη διαμόρφωση των θέσεων της  « Ενώσεως» και της πολιτικής του. Επίτιμα μέλη εγγράφονται μετά εκδήλωση ενδιαφέροντος εφόσον πληρούνται οι ανωτέρω προϋποθέσεις μετά από απόφαση της Δ.Ε.

Γ. Νέα μέλη εγγράφονται με απόφαση της πλειοψηφίας των τριών πέμπτων των ιδρυτικών μελών.

Δ. Συνεργάτες της  « Ενώσεως» μπορούν να γίνουν μετά από αίτησή τους Έλληνες πολίτες και αλλοδαποί που διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα, εφόσον έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας. Επίσης, νομικά πρόσωπα ή ενώσεις προσώπων, συνδικαλιστικές οργανώσεις μετά αίτηση του οργάνου ή του προσώπου που τις εκπροσωπεί. Η Δ.Ε. αποφασίζει τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο για την εγγραφή νέων συνεργατών μετά από αίτησή τους.

 1. 2. Όλα τα μέλη και οι συνεργάτες έχουν δικαίωμα πληροφόρησης για τη λειτουργία και τις δραστηριότητες της «Ενώσεως» και συμμετοχής σε αυτές. Τα μέλη και οι συνεργάτες της «Ενώσεως» κατά την εγγραφή τους λαμβάνουν γνώση του παρόντος Καταστατικού και αποδέχονται ανεπιφύλακτα τους όρους του.
 1. 3. Η Διοικούσα Επιτροπή κατά το πρώτο δίμηνο κάθε έτους επιδιώκει ετήσια συνάντηση των μελών και των συνεργατών της με κάθε πρόσφορα τρόπο, συμπεριλαμβανομένης της νέας τεχνολογίας, στην οποία αναλύεται το έργο του προηγούμενου έτους και καθορίζεται η στρατηγική του επομένου. Με αποφάσεις που λαμβάνονται  με πλειοψηφία των συμμετεχόντων τα μέλη μπορούν να λαμβάνουν αποφάσεις για εκδηλώσεις και για την εν γένει δραστηριότητα της Ένωσης. Οι συνεργάτες μπορούν να προτείνουν εκδηλώσεις και άλλες δράσεις της Ένωσης. Οι προτάσεις τους λαμβάνονται υπόψη και συνεκτιμώνται από τη Διοικούσα Επιτροπή κατά τον προγραμματισμό της δράσης της.

Άρθρο 4

[ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΜΕΛΩΝ]

Τα μέλη και οι συνεργάτες διαγράφονται με απόφαση της Δ.Ε. στις εξής περιπτώσεις:

 1. Θανάτου.
 2. Δικαιοπρακτικής ανικανότητας.
 3. Υποβολής αιτήσεως διαγραφής.
 4. Σπουδαίου λόγου συμπεριλαμβανόμενης και της αποδεδειγμένης δραστηριότητας που αντίκειται στους σκοπούς της Ένωσης, καθώς και δράσης που προσβάλλει ή δυσφημεί αυτήν.

 

Άρθρο 5

[ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΕΠΙΤΙΜΩΝ ΜΕΛΩΝ]

 

Τα επίτιμα μέλη θέτουν υπόψη της Δ.Ε. οιαδήποτε γνώμη ή άποψη ή πρόταση ή κρίση που κρίνουν πρόσφορα για την εκπλήρωση των σκοπών της  « Ενώσεως».

     Η Δ.Ε. δύναται να ζητεί κατά την κρίση της τη γνώμη των επίτιμων μελών και τις απόψεις τους για θέματα σχεδιασμού και στρατηγικής των δραστηριοτήτων της  Ένωσης.  

    

Άρθρο 6

[ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ]

 1. Τον Όμιλο εκπροσωπεί και διοικεί η Διοικούσα Επιτροπή (Δ.Ε.), η οποία αποτελείται από τα ιδρυτικά μέλη της.
 2. Η Διοικούσα Επιτροπή συνεδριάζει μετά πρόσκληση του Προέδρου της, ή κατόπιν αιτήματος δύο εκ των μελών της.
 3. Μεταξύ των μελών της Δ.Ε. εκλέγεται ένας Πρόεδρος και ένας Αντιπρόεδρος. Η Δ.Ε. συνεδριάζει έγκυρα με παρουσία τουλάχιστον τριών εκ των μελών της μεταξύ των οποίων και ο Πρόεδρος ή ο Αντιπρόεδρος.
 4. Ο Πρόεδρος της Δ.Ε. συγκαλεί τη Δ.Ε. και προεδρεύει αυτής. Σε περίπτωση απουσίας ή κωλύματος αναπληρώνεται από το μέλος που επιλέγουν τα παρόντα στη συνεδρίαση μέλη.
 5. Ο Πρόεδρος εποπτεύει την τήρηση των πρακτικών των Συνεδριάσεων της Δ.Ε.
 6. Στις συνεδριάσεις της Δ.Ε., τα μέλη σε περίπτωση απουσίας ή κωλύματος μπορεί να εξουσιοδοτούν άλλα μέλη της Δ.Ε.
 7. Σε περίπτωση διαγραφής ενός ή περισσοτέρων μελών της Δ.Ε., συνεχίζεται η λειτουργία της με τα υπόλοιπα μέλη, εφόσον είναι δυνατή η τήρηση των κανόνων απαρτίας και πλειοψηφίας. Τα μέλη της Δ.Ε. αποφασίζουν το συντομότερο δυνατό την εγγραφή νέων μελών, ισάριθμων με τα ελλείποντα ιδρυτικά μέλη και τα νέα αυτά μέλη συμμετέχουν στη Δ.Ε.
 8. Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η τήρηση των κανόνων απαρτίας και πλειοψηφίας, τα μέλη της Δ.Ε. αποφασίζουν άμεσα την εγγραφή νέων μελών, ισάριθμων με τα ελλείποντα ιδρυτικά μέλη και τα νέα αυτά μέλη συμμετέχουν στη Δ.Ε.

Άρθρο 7

[ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΔΙΟΙΚΟΥΣΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ]

 1. Στην αρμοδιότητα της Δ.Ε. υπάγεται κάθε ζήτημα που αφορά στη διοίκηση, οργάνωση και λειτουργία της «Ενώσεως» είτε ρητά αναφέρεται στο παρόν είτε όχι και γενικά έχει κάθε εξουσία διαχείρισης. Στην αρμοδιότητα της Δ.Ε. εμπίπτει ιδίως η τροποποίηση του Καταστατικού, η μετατροπή της μορφής και η λύση της  «Ενώσεως», η συγκρότηση ομάδων εργασίας, ερευνητικών ομάδων και επιτροπών (συμβουλευτικών ή εκτελεστικών) αποτελούμενες από μέλη ή συνεργάτες της  «Ενώσεως», έργο των οποίων θα είναι η μελέτη ή/και η διεκπεραίωση συγκεκριμένων ενεργειών στο πλαίσιο των σκοπών του παρόντος. Ειδικά για την αναθεώρηση ή τροποποίηση των όρων του παρόντος Καταστατικού απαιτείται ομόφωνη απόφαση της Δ.Ε.
 2. Ο Πρόεδρος της Δ.Ε.: εκπροσωπεί τον Όμιλο ενώπιον κάθε διοικητικής και δικαστικής Αρχής καθώς και σε όλες τις σχέσεις και συναλλαγές του με οποιοδήποτε τρίτο φυσικό ή νομικό πρόσωπο. Παρακολουθεί και κατευθύνει την λειτουργία της  «Ενώσεως», σύμφωνα με τις αποφάσεις της Δ.Ε. Συγκαλεί τη Δ.Ε. και προεδρεύει των συνεδριάσεων και ελέγχει την σύνταξη των πρακτικών. Υπογράφει επίσης την αλληλογραφία και τα λοιπά έγγραφα της «Ενώσεως». Επιμελείται για την εκτέλεση των αποφάσεων της Δ.Ε. Ορίζει τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, αφού λάβει υπ’ όψη του τις απόψεις και των υπολοίπων μελών της Δ.Ε. Είναι υπεύθυνος για τη φύλαξη του Αρχείου, την τήρηση του Μητρώου Μελών και του Μητρώου Συνεργατών και του Πρωτοκόλλου Εισερχομένων – Εξερχομένων της Ενώσεως. Ο Πρόεδρος δικαιούται να αναθέτει επί μέρους αρμοδιότητές του σε άλλα μέλη της Δ.Ε. ή σε συνεργάτες. Τον Πρόεδρο αναπληρώνει σε περίπτωση απουσίας ή κωλύματος ο Αντιπρόεδρος.  Με απόφαση της Δ.Ε. μπορεί να ανατίθενται ειδικά καθήκοντα σε μέλος ή συνεργάτη της  « Ενώσεως».

Άρθρο 8

[ΠΟΡΟΙ]

Πόροι της  « Ενώσεως» είναι:

 1. Τυχόν εθελοντικές εισφορές που καταβάλλουν τα μέλη και οι συνεργάτες του.
 2. Δωρεές των μελών, των συνεργατών ή τρίτων, κληρονομιές, κληροδοσίες και γενικά οικονομικές ενισχύσεις ή επιχορηγήσεις που γίνονται αποδεκτές με απόφαση της Δ.Ε.
 3. Τα έσοδα δραστηριοτήτων της  « Ενώσεως» (εκδόσεις, υλοποίηση προγραμμάτων, συνέδρια, σεμινάρια κ.λπ.).
 4. Κάθε άλλο έσοδο που προέρχεται από νόμιμη αιτία.

Η είσπραξη και η διαχείριση όλων των παραπάνω πόρων γίνεται από τη Δ.Ε..

Άρθρο 9

[ΛΥΣΗ]

 1. Η ΄Ενωση ιδρύεται για αόριστο χρόνο και λύεται μόνον με απόφαση των τεσσάρων πέμπτων της Δ.Ε.
 2. Τη λύση της  Ένωσης ακολουθεί η εκκαθάριση η οποία διενεργείται από τη Δ.Ε. που διατηρείται για τις ανάγκες της εκκαθαρίσεως. Στην περίπτωση αυτή τα περιουσιακά της στοιχεία περιέρχονται στην οργάνωση που τυχόν τη διαδεχθεί, και εν ελλείψει αυτής για τις ανάγκες της βιβλιοθήκης της Γ.Γ.Κ.Α. ή άλλους αγαθοεργούς σκοπούς μετά από  απόφαση της Δ.Ε.

 

Άρθρο 10

[ΒΙΒΛΙΑ - ΠΡΑΚΤΙΚΑ]

 Η «Ένωση» τηρεί:

 1. Μητρώο μελών (ιδρυτικών, επίτιμων, νέων) και Μητρώο Συνεργατών.
 2. Βιβλίο Πρακτικών συνεδριάσεων της Δ.Ε., στο  οποίο αναγράφονται οι αποφάσεις που λαμβάνονται και συνοπτικά οι προτάσεις ή απόψεις μελών τους που θα ζητήσουν την αναγραφή τους.

Άρθρο 11

[ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ]

Οτιδήποτε δεν προβλέπεται στο παρόν Καταστατικό θα ρυθμίζεται με αποφάσεις της Δ.Ε. της  Ένωσης κατά το πνεύμα και στο πλαίσιο των αρχών και των σκοπών της.

Τα ιδρυτικά μέλη

 

 • Super User
 • Κατηγορία: Uncategorised
 • Εμφανίσεις: 2818

Διεύθυνση: Πατριάρχου Ιωακείμ 30 Αθήνα 10675 | Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: info@epkodi.gr

Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων