Ο εφησυχασμός της κοινωνίας, η αδράνεια και ο συμβιβασμός είναι η αχίλλειος πτέρνα της δημοκρατίας και των θεσμών της

fb

Δελτίο Τύπου Ημερίδας 5

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΑΣ  ΠΡΟΣΚΑΛΟΥΜΕ ΣΤΗΝ

ΗΜΕΡΙΔΑ

στις  9-03-2010 ημέρα Τρίτη,

στην αίθουσα «Nέο Αμφιθέατρο» του Πανεπιστημίου Αθηνών,

οδός Πανεπιστημίου 30, (Προπύλαια, Κεντρικό Κτίριο), με θέμα:

H ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ. ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ;

 

Πού αρχίζει  και πού τελειώνει  ο «μύθος» για τα  αποθεματικά των ασφαλιστικών οργανισμών;  Είναι μέρος της λύσης  για το ασφαλιστικό πρόβλημα ή ένα ακόμη  "άλλοθι" που συντηρείται  για να αποφύγουμε επιλογές επώδυνων μέτρων; Ποιος είναι ο ρόλος των αποθεματικών στο ελληνικό διανεμητικό σύστημα και ποια η πραγματική αποτίμηση της αξίας τους; Ποιες είναι οι ευθύνες του κράτους για την ορθολογική διαχείριση της περιουσίας των Ταμείων, και πώς οριοθετούνται οι ευθύνες των διοικήσεων και των εκπροσώπων των εργαζομένων;

            Αυτά τα ερωτήματα φιλοδοξεί  να φωτίσει η  Ημερίδα που πραγματοποιεί η Ένωση για την Προάσπιση των Κοινωνικών Δικαιωμάτων την Τρίτη 9 Μαρτίου. Με τεκμηριωμένες, επιστημονικά, θέσεις επιθυμεί να ρίξει φως σε μία από τις πιο θολές  ζώνες στο ασφαλιστικό της χώρας. Μία περιοχή που αναδείχτηκε στο παρελθόν  και σε «ζώνη κινδύνου» για όλους όσοι ενεπλάκησαν με τη διαχείριση κινητών αξιών.

Δεν υπάρχει αμφισβήτηση ότι το κεφάλαιο «αποθεματικά Ταμείων» άλλοτε αναδεικνύεται   σε σημείο τριβής ανάμεσα σε  κυβερνήσεις και συνδικαλιστικούς φορείς,  κι άλλοτε σε ευκαιρία εύκολου κέρδους για «ενδιαμέσους».

Για όλους αυτούς του λόγους κι  εν μέσω του κοινωνικού διαλόγου που διεξάγεται για πολλοστή φορά με θέμα την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας, και της προσπάθειας που καταβάλλεται για την βελτίωση της λειτουργίας και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος, πιστεύουμε ότι το θέμα της περιουσίας των Ταμείων πρέπει να συζητηθεί με τη μέγιστη δυνατή ειλικρίνεια, ευαισθησία και τεκμηρίωση.

            Η αξιοποίηση  της περιουσίας των ασφαλιστικών Ταμείων, ο ρόλος τους και η σημασία τους για την ομαλή καταβολή των συντάξεων κυρίως σε περιόδους κρίσεως και οικονομικής δυσπραγίας, καθώς επίσης και ο ρόλος του κράτους στην διαχείριση και αξιοποίησή τους αποτελεί σημείο αιχμής και σύγκρουσης κράτους και κοινωνικών εταίρων για δύο κυρίως λόγους:

Σύμφωνα με πολλούς αναλυτές το κράτος έχει μεγάλο μερίδιο της ευθύνης για την σημερινή οικονομικά δυσχερή θέση των Ταμείων. Διότι επί σειρά ετών χρησιμοποίησε συστηματικά τα αποθεματικά του για σκοπούς άλλους  από κοινωνικοασφαλιστικούς,  καταστώντας τους ασφαλιστικούς οργανισμούς «δανειστές» και μόνο του δημόσιου χρέους, αποφεύγοντας να  τους θωρακίσει   με  το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο για την προστασία τους .   Αποτέλεσμα, η περιουσία να απομειώνεται και να μην επαρκεί για την εξασφάλιση συντάξεων και παροχών σε συνθήκες  οικονομικής κρίσης. Από την άλλη, πολλοί αναλυτές εξαρτούν τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος στην αξιοποίηση των αποθεματικών. Θεωρούν ότι αποτελούν, ενδεχομένως, την πανάκεια για τη διατήρηση του διανεμητικού συστήματος, αρκεί να συνδεθεί ορθολογικότερα με τις αγορές χρήματος και κεφαλαίων.

Διεύθυνση: Πατριάρχου Ιωακείμ 30 Αθήνα 10675 | Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: info@epkodi.gr

Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων